BARN PLATS LEK STAD
Vad händer om man planerar staden ur barnets perspektiv? Hur kan politiker och beslutsfattare, med ansvar för barns vardagsliv, skapa förutsättningar för en barnvänlig stadsplanering? Kan konventionen om barnets rättigheter vara stöd i komplexa planeringsfrågor? Ger Agenda 2030, Strategi för levande städer och Politik för gestaltad livsmiljö stöd för en barnvänlig stadsplanering?
Tankesmedjan Movium vid SLU vill hävda det. Men för att lyckas krävs en kraftfull barnpolitik, som tar sitt avstamp i en vision om ett hållbart samhälle där barns och ungas perspektiv är avgörande för framtiden. Vi kommer i dagarna ut med boken med titeln Barn Plats Lek Stad – strategier för barnvänlig stadsplanering.
– Ska vi lyckas skapa ett hållbart samhälle måste barns och ungas perspektiv lyftas fram och bli tydligt, säger bokens författare Lena Jungmark, landskapsarkitekt och nationell koordinator för kunskapsutveckling och kunskapsspridning om barns och ungas utemiljö vid Tankesmedjan Movium.
Barn Plats Lek Stad – strategier för barnvänlig stadsplanering ingår i Tankesmedjan Moviums bokserie Stad & Land. Boken kan köpas i Moviums nätbokhandel:
https://movium.holmbergs.com/sv/product/bocker-och-rapporter/barn-plats-lek-stad-strategier-for-barn...
och laddas ner som PDF:
https://www.movium.slu.se/bokhandel?article=barn-plats-lek-stad
Tankesmedjan Movium vid SLU har sedan 2006 i uppgift av regeringen att nationellt samordna kunskapsutveckling och kunskapsspridning om barns och ungas utemiljö. Lena Jungmark är nationell koordinator sedan 2018.