Mjölkveckan 2021, Johanna Karlsson: Mer mat med mjölk på gräs och biprodukter
From Christine Alveblad
views
From Christine Alveblad
Med en växande befolkning väntas det globala behovet av livsmedel öka markant de kommande årtiondena. Nettoproduktionen av livsmedel ökar betydligt när vi utfodrar mjölkkor mycket gräs och kompleterar med lite biprodukter istället för att utfodra mycket spannmål och bönor. Det vill säga: mer livsmedel kan bli tillgängligt för människor samtidigt som vi kan konsumera hållbart producerad och näringsrik mjölk.
När mjölkkor utfodras stora mängder gräsklöverensilage med hög smältbarhet och små mängder kraftfoder baserat på olika biprodukter producerar de mycket mjölk utan negativa effekter på fodereffektivitet, metabolisk balans och fertilitet. Det går att nå en effektiv mjölkproduktion på foderstater som praktiskt taget inte innehåller några ingredienser lämpade som livmedel och därigenom bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion.
The Swedish University of Agricultural Sciences, SLU, has its main locations in Alnarp, Umeå and Uppsala. SLU is certified to the ISO 14001 environmental standard.
• Phone:+46 18-67 10 00 • VAT nr: SE202100281701 • Contact SLU • Accessibility report • Personal data • Cookies